NOS NieuwsAangepast

"Nederlander hackte vanuit bunker"

De Nederlander die afgelopen week in Barcelona werd aangehouden in verband met grootscheepse cyberaanvallen, opereerde in Spanje vanuit een kamer die hij had omgebouwd tot 'cyberbunker. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken in Madrid bekendgemaakt.

Volgens onbevestigde berichten zou de man door Spanje hebben gereden in een busje vol computertechniek en antennes om frequenties te scannen. Vanuit de bus zou hij elk netwerk in Spanje hebben kunnen binnendringen.

De Spaanse politie hield de 35-jarige man donderdag op verzoek van Nederland aan. Justitie in Nederland denkt dat hij het brein is achter de grootste cyberaanval ooit.

Die DDoS-aanval was gericht tegen de anti-spamwaakhond Spamhaus.

'Cyberbunker'

De verdachte is mogelijk de cyberactivist Sven K., eigenaar van internetprovider Cyberbunker. K. zou het gemunt hebben op Spamhouse omdat die organisatie Cyberbunker op de zwarte lijst zette.

Spaanse agenten hebben de 'cyberbunker' van de gearresteerde Nederlander opgespoord en doorzocht. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken noemt de verdachte zichzelf "een diplomaat van het ministerie van Telecommunicatie en Buitenlandse Zaken van de republiek Cyberbunker".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl