NOS NieuwsAangepast

EU helpt bijen in nood

De Europese Commissie wil een tijdelijk verbod op pesticiden waarvan wordt gedacht dat ze schadelijk zijn voor bijen.

De bijenpopulatie in Europa is de laatste jaren dramatisch afgenomen. Dat is een probleem, omdat bijen een belangrijke rol spelen in de landbouw. Zeker een derde van de wereldwijde oogst is te danken aan de bestuiving door wilde bijen.

Sterfte

Onderzoekers menen dat pesticiden met zogeheten neonicotinoiden verantwoordelijk zijn voor de grote sterfte onder bijen.

Maar die conclusie is omstreden. Andere onderzoekers en boeren zeggen dat er geen onomstotelijk bewijs voor is.

Andere oorzaken voor de bijensterfte die worden genoemd zijn de gevoeligheid van de dieren voor een bepaald virus, de varroa-mijt die het op bijen heeft voorzien en de verwaarlozing van bijenkorven.

Die controverse kwam tot uiting bij een stemming onder EU-landen. Vijftien landen stemden voor een verbod op de pesticiden en 8 landen stemden tegen.

Verbod voor twee jaar

Om de impasse te doorbreken, zal de Europese Commissie alle EU-lidstaten nu een verbod opleggen. Tegenstemmende landen, waaronder Groot-Brittannië, kunnen daar niet onderuit.

Het verbod gaat uiterlijk 1 december 2013 in en zal twee jaar duren. Gedurende die periode mogen pesticiden met neonicotinoiden alleen gebruikt worden bij landbouwgewassen waar bijen geen rol spelen bij de bestuiving.

EU-Commissaris voor Gezondheid Tonio Borg zegt: "Ik beloof dat ik mijn uiterste best zal doen voor de bescherming van de bijen, die vitaal zijn voor ons ecosysteem en die jaarlijks een bijdrage ter waarde van 22 miljard euro leveren aan de landbouw in de EU."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl