Journalist J.L. Heldring overleden

time icon Aangepast

Oud-NRC-hoofdredacteur en oud-columnist J.L. Heldring (95) is overleden. Hij was al enige tijd ziek. Hij overleed zaterdag, schrijft zijn krant NRC Handelsblad.

Hoofdredacteur Peter Vandermeersch zegt op de website van de krant: "Vandaag verkeert de redactie van NRC Handelsblad in diepe rouw. Met gewezen hoofdredacteur J.L. Heldring is niet alleen een van de stichters van NRC Handelsblad overleden, maar ook een van de scherpste en meest originele denkers en commentatoren. De grootste eer die we hem kunnen bewijzen, is verder te werken in zijn geest."

Buitenlandredacteur

Jérôme Louis Heldring begon in 1946 als buitenlandredacteur bij de Nieuwe Rotterdamse Courant (NRC). In 1960 kreeg hij de wekelijkse column 'Dezer Dagen' die hij tot vorig jaar bleef schrijven. Hij werd daarmee de langstschrijvende columnist uit de Nederlandse persgeschiedenis.

De column ging eerst vooral over de ontwikkelingen in het buitenland, later schreef hij ook over binnenlandse onderwerpen.

Hij gebruikte zijn column om analyses bij het nieuws te maken, niet om zijn eigen mening naar voren te brengen. "Ik wil niet moraliseren", zei hij.

Heldring gold als een conservatief columnist. "Mensen houden niet van veranderingen, niet van bruuske veranderingen", zei hij vaak. Volgens Vandermeersch bleek Heldrings conservatisme de laatste jaren vooral uit zijn eurosceptische houding.

Conservatief was ook zijn mensbeeld. Volgens Heldring was de mens van nature zwak omdat hij zich gemakkelijk laat verleiden. "Met name keek hij dan naar wat in nazi-Duitsland is gebeurd", zegt Vandermeersch.

Fusie

Heldring werd in 1968 hoofdredacteur van de NRC. In die rol was hij een van de wegbereiders van de fusie, in 1970, met het Amsterdamse Handelsblad. Hij was ook verantwoordelijk voor het opstellen van de journalistieke uitgangspunten van de nieuwe krant.

NRC Handelsblad bleef zijn krant. Vandermeersch: "Ondanks zijn hoge leeftijd was hij nog heel fris en volgde hij nauwgezet de columnisten die bij de krant kwamen en de reportages die we deden. Dus in die zin bleef hij bijzonder scherp, zoals ik begreep van zijn familie, tot de laatste dagen van zijn leven".

Vorige maand kreeg Heldring voor zijn journalistieke werk de oeuvreprijs van de Nederlandse journalistiek.

STER Reclame