NOS NieuwsAangepast

Duitse media pakken groot uit

Door correspondent Wouter Meijer in Berlijn

"Beatrix treedt af, Máxima wordt koningin" was de kop van de grootste krant van Duitsland op de ochtend na de aankondiging van koningin Beatrix. De Bild-Zeitung weet heus wel dat de officiële opvolging anders verloopt, maar dit is het gevoel dat de Duitse royalty-watchers hebben.

Ook de "Adelsexperte" van het grote boulevardblad Bunte, Stefan Blatt, zei tegen ons dat niemand in Duitsland geïnteresseerd is in het beleid van de nieuwe koning. Iedereen wil weten hoe het met Máxima gaat.

Verliefd

Blatt sprak Willem-Alexander en Máxima een keer bij de fotosessie tijdens de skivakantie in Lech. Hij is verkocht: "Je ziet hoe verliefd ze zijn, en ze hebben prachtige dochters. En ze zeiden tegen me: we moeten ons leven ook met ons land delen, dus we moeten wat van ons privéleven prijsgeven. Niet te veel, maar we vertellen wel wat. Dat evenwicht hebben ze goed gevonden."

Bunte heeft, zoals veel familiebladen, een vooruitblik waarin lezers wegwijs worden gemaakt: hoe ziet de dag van de inhuldiging eruit, waar je op moet letten, wie wie is. Persbureau DPA komt met een pakket vol informatie waaruit de Duitse media kunnen putten voor hun verhalen: zoals een alfabet waaruit blijkt dat je een Rijksappel niet kunt eten, en dat een Blotebillengezicht geen compliment is.

Koningslied

En de Duitse zender ZDF vertaalde het Koningslied om een indruk te geven waar de Hollanders zich ineens zo druk over maakten. Maar helaas maakten de collega's van de passages met krom Nederlands gewoon keurig Duits, waardoor natuurlijk veel van het effect verloren gaat.

Ook serieuze media wagen zich aan beschouwingen. Zo heeft Der Spiegel een portret van Beatrix: "de precieze, de ongeduldige, de werkvorstin, de baas van de BV Nederland".

En Willem-Alexander is volgens Die Welt van een onhandige prins uitgegroeid tot een regent van formaat dankzij "de bankier Máxima Zorreguieta" die al meteen bij haar eerste ontmoeting met de Nederlandse pers haar aanstaande koning langs de valkuilen loodste: "Ja, du warst ein bisschen dumm."

Sylvie

30 april is in Duitsland een gewone werkdag, toch pakt de Duitse televisie groot uit. De publieke ARD en het commerciële RTL zenden alles rechtstreeks uit.

RTL heeft Sylvie Meis bereid gevonden om daarbij het commentaar te leveren. Zij is in Duitsland bijna net zo populair als Königin Máxima.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl