NOS NieuwsAangepast

Handig om te weten in Amsterdam

Update 20.42: Rustiger op Museumplein

De gemeente Amsterdam laat weten dat het weer rustiger is op het Museumplein, mensen kunnen er weer naartoe. De NS heeft 239.000 reizigers naar Amsterdam vervoerd, dat aantal is ongeveer hetzelfde als vorig jaar. Inmiddels zijn 61.000 mensen weer vertrokken.

Update 19.15: Waar zing je het Koningslied mee?

Op het Museumplein in Amsterdam staan beeldschermen waarop het Koningslied wordt uitgezonden. Of kijk hier mee op de livestream.

Update 19.05 uur: trein, telefonie en het Koningslied

Volgens de NS is de drukte op treinstations vergelijkbaar met die tijdens de vorige Koninginnedag. Tot 17.00 uur zijn er zo'n 159.000 mensen vervoerd via Amsterdam CS en zo'n 58.000 via Amsterdam Zuid. Er zijn al wat feestgangers vertrokken uit Amsterdam, maar er komen ook nog steeds mensen aan om het avondprogramma te volden. Het treinverkeer verloopt tot nu toe soepel.

Volgens Vodafone was er tijdens koninginnennacht rond 00.00 uur en vanmorgen tussen 10 en 11 uur een piekmoment. Verder verliep ook het telefoonverkeer soepel tot nu toe.

Ahoy Rotterdam

De repetitie van het Koningslied gaat goed, zegt componist John Ewbank. Het is de bedoeling dat we met zijn allen rond 19.30 uur het Koningslied meezingen. Succes allemaal!

Update 17.40 uur: "Niet naar het Museumplein"

De politie roept op om niet meer naar het Museumplein te gaan. Het is er te vol.

Het feest is nog volop aan de gang:

Foto door: @BramOSL

Update 17.17 uur: Dam weer rustiger

Bij de EHBO-post op het Amsterdamse Beursplein, vlakbij de Dam, pakken ze de boel alweer in. "Het was erg rustig", zei een woordvoerster tegen Dichtbij.nl

Update 16.45 uur: steekpartij bij Amsterdam CS

Eén persoon is naar het ziekenhuis gebracht. De steekpartij vond rond 16.15 uur vlak voor de ingang van het Centraal Station plaats. De politie heeft vier mensen aangehouden.

Update 16.25 uur: Let op! De pont van en naar Noord sluiten om 17.30 uur

Update 16.10 uur: Feest op het Museumplein en vrijmarkten worden drukker

Het is feest op het Oranjeplein. Verschillende artiesten, waaronder Alain Clark en Van Velzen, treden op. Er zijn zo'n 40.000 bezoekers.

De vrijmarkten in Amsterdam kwamen langzaam op gang, maar verlopen gemoedelijk. Dat meldt de Gemeente van Amsterdam. Vooral in de Jordaan en op de kindervrijmarkt in het Vondelpark wordt het steeds drukker.

Update 15.50 uur: de Dam is niet meer vol, niet drukker dan Koninginnedag vorig jaar, stijging patiënten per uur

De Dam en het Damrak zijn gezellig druk, maar niet meer vol.

Tot 15.00 uur zijn er 180.000 mensen per trein naar Amsterdam gegaan. De NS meldt dat dit aantal vergelijkbaar is met Koninginnedag vorig jaar.

Het ziekenhuis St. Lucas Andreas laat weten dat er per uur 6 a 7 patiënten binnenkomen.

Eindhoven en Utrecht

Gemeente Eindhoven laat weten dat er inmiddels 150.000 bezoekers zijn. In Utrecht zijn er tussen de 125.000 en 150.000 feestvierders.

Update 15.25 uur: Koningsbal uitverkocht en demonstratie afgelopen

Het Koningsbal van vanavond met Andre met Rieu is uitverkocht.

De demonstratie op het Waterlooplein is afgelopen. Er waren een kleine 100 mensen. Op de vijf andere locaties die de gemeente heeft aangewezen als demonstratieplek hebben zich geen demonstranten gemeld.

Eindhoven

60.000 feestvierders hebben zich verzameld in Eindhoven.

Update 15.05 uur: andere looproutes, demonstraties en parkeren

De Dam is nog steeds vol. De grote toestroom van bezoekers vanuit Amsterdam CS richting de Dam wordt nu via andere looproutes naar de Jordaan en de Nieuwmarkt verwezen.

De demonstratie op het Waterlooplein verloopt rustig. Er zijn volgens de Gemeente Amsterdam tussen de zestig en zeventig mensen aanwezig. Op de vijf andere locaties hebben zich nog geen demonstranten gemeld.

Parkeerterreinen in Zuidoost, Sloterdijk en Bos en Lommer zijn vol. Je kunt nog parkeren bij het World Fashion Center (beperkt), Gaasperplas en in Noord.

Update 14.45 uur:"Treinverkeer verloopt zonder problemen"

De NS meldt dat het treinverkeer tot nu toe zonder problemen verloopt. Er zijn al zo'n 114.000 reizigers naar Amsterdam vervoerd. Vergelijkbaar met voorgaande jaren, al verwacht de NS wel extra drukte in de namiddag. De eerste reizigers zullen dan naar huis gaan, terwijl er nog steeds mensen in Amsterdam aankomen.

In Eindhoven is het ook druk: deze stad is na Amsterdam de drukste plek in Nederland. Ongeveer 23.000 mensen stapten uit in Eindhoven.

Update 14.05 uur: "De Dam is vol"

Volgens de politie is de Dam vol. Het advies is om naar het Museumplein te gaan om daar op grote schermen naar het koningspaar te kijken.

Update 13.40 uur: "Kalverstraat extreem druk"

Politie: "Het is extreem druk aan het begin van van de Kalverstraat." Zij adviseren mensen die vanaf de Dam komen om de Kalverstraat te vermijden.

Update 12.15 uur:

Drukte op de Dam werd snel minder na de balkonscène

Op dit moment geen bijzonderheden op het spoor. Tot 11 uur zijn er ca. 51.000 reizigers naar Amsterdam gebracht. Gaat om ca. 40.000 reizigers naar A'dam CS en ca. 11.000 naar A'dam Zuid. NS verwacht dat het nu drukker gaat worden. Advies aan alle reizigers is goed voor vertrek reisplanner te blijven checken. Kan druk worden in de loop van de dag.

Telecomproviders KPN en Vodafone zeggen dat er tot nu toe geen problemen zijn met het mobiele netwerk. Volgens de bedrijven kan het mogelijk zijn dat mensen niet meteen verbinding hebben, maar de meeste mensen kunnen moeiteloos bellen. KPN en Vodafone laten weten dat internet via het mobiele netwerk wel trager gaat dan normaal. Vooral op de Dam tijdens de abdicatie kreeg het datanetwerk veel te verduren. Volgens een KPN-woordvoerder kwam dat doordat veel mensen na de balkonscène foto's op internet plaatsten. Op drukke punten in de grote steden zijn telefoonmasten geplaatst om extra capaciteit te leveren.

Door: Ben Prins

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl