NOS NieuwsAangepast

Arcadis beschermt NY tegen water

Ingenieursbureau Arcadis gaat de komende maanden onderzoeken hoe de stad New York het beste beschermd kan worden tegen overstromingen. Hoeveel geld met de opdracht gemoeid is, maakt het bedrijf niet bekend.

Arcadis gaat met behulp van computermodellen verschillende scenario's testen, zoals grote stormen en gevolgen van klimaatverandering als de stijging van de zeespiegel. Het bedrijf gaat vervolgens kijken wat de beste bescherming biedt. Daarbij gaat het niet alleen om het bouwen van dijken, maar ook om de infrastructuur van de stad te versterken.

Volgens Piet Dircke, programmadirecteur Water van Arcadis, die de opdracht mede heeft binnengesleept, is er sinds de orkaan Sandy vorig jaar veel schade aanrichtte, eindelijk politieke draagvlak voor beschermingsmaatregelen. "De overstromingsrisico's waren theoretisch totdat Sandy kwam. Nu begrijpt iedereen dat er echt wat moet gaan gebeuren," zegt Dircke. "President Obama heeft hier een enorm bedrag voor gereserveerd."

In 2009 maakte Arcadis al een globale schets van de overstromingsrisico's en stelde toen voor een stormvloedkering te maken. Daar deed New York toen niets mee.

Dircke schat de kosten van beschermingsmaatregelen voor New York op meer dan 15 miljard euro.

Reputatie

Arcadis hoopt op vervolgopdrachten als het onderzoek over een paar maanden is afgerond. "De komende 5 tot 10 jaar zal er in New York en langs de hele oostkust heel veel gaan gebeuren. Ik verwacht zeker dat wij ook ons graantje zullen meepikken," aldus Dircke.

Arcadis heeft in de Verenigde Staten een reputatie opgebouwd wat betreft bescherming tegen het water. In New Orleans werkte het bedrijf na orkaan Katrina in 2005 aan maatregelen om de stad beter te beschermen tegen overstromingen.

In maart maakte minister Schultz van Infrastructuur en Milieu bekend dat Nederland de Verenigde Staten gaat helpen op het gebied van bescherming tegen water.

Topambtenaar Henk Ovink is hiertoe per 1 april gestationeerd om de Amerikaanse overheid bij te staan met de wederopbouw na de orkaan Sandy. Ovink, afkomstig van het ministerie van Infrastructuur en Milieu, is lid van de Hurricane Sandy Rebuilding Taskforce en daarmee topadviseur van Amerikaanse minister van Wonen, Shaun Donovan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl