NOS NieuwsAangepast

Ook Curaçao klaar voor abdicatie

Door Xander van der Wulp en Paul Sanders in Willemstad

Ook op de zes Caribische eilanden van het Koninkrijk wordt morgen uitgebreid stilgestaan bij de abdicatie van koningin Beatrix. Sinds de staatkundige hervormingen op 10 oktober 2010 is de relatie van verschillende eilanden met Nederland regelmatig moeizaam, maar de waardering voor koningin Beatrix is groot.

'Masha Danki Beatrix', staat er te lezen op posters die de bevolking van Curaçao uitnodigt om dinsdag de festiviteiten op het centrale plein van Willemstad bij te wonen.

Repetities

De stad is versierd. Overal hangen vlaggen en afbeeldingen van de leden van het koningshuis, etalages zijn oranje versierd en de Nederlandse vlag wappert naast de Curaçaose boven het Brionplein in Willemstad.

Op het Brionplein waren gisteren de repetities voor de feestmiddag op 30 april. Kinderen van verschillende basisscholen op het eiland oefenden daar een dans. Er werd muziek gemaakt en er werden podia opgebouwd.

Koningslied

Een belangrijk deel van het programma op de zes eilanden van de voormalige Antillen is het zingen van het Koningslied. Gisteren werd druk gerepeteerd door verschillende koren van het eiland, begeleid door een bigband. "We zingen het Koningslied uit volle borst", zegt Herman George. Hij is voorzitter van de Nationale Comité Inhuldiging Curaçao.

"We hebben een koor samengesteld uit alle wijken en groepen van het eiland, zodat je de verbondenheid ook echt kunt voelen." Dat het Koningslied niet bepaald dansbaar is, wuift George weg. "Wij dansen op alles, let maar op. Er zal gedanst worden!"

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl