Door verslaggever Joris van de Kerkhof

"De nieuwe koning van Nederland moet zijn eigen stempel drukken op de monarchie." Dat zei premier Rutte gisteravond tegen de internationale pers. Rutte vindt het heel bijzonder om de eerste fase van dit koningschap als minister-president van dichtbij te mogen meemaken.

Tijdens de persconferentie in de Beurs van Berlage ging het ook over veiligheid. Dat alles wordt gedaan om 30 april rustig te laten verlopen, maar dat je niet alles kunt voorkomen.

Rutte sprak ook over hoe oranje Nederland en Amsterdam deze dinsdag zullen kleuren. En of deze inhuldiging een golf van koningswisselingen in het westen zal veroorzaken.

De premier sprak ontspannen over de Britse prins Charles. Hij was er in 1980 bij, toen prinses Beatrix koningin werd. Nu is hij er in 2013 bij als koningin Beatrix weer prinses wordt.

"De golf van troonswisselingen zal er wel komen, maar je weet niet hoe snel het gaat", zei hij met een grote glimlach op zijn gezicht.

Nederland houdt van Máxima

Die glimlach werd alleen maar groter toen een Argentijnse journalist een vraag stelde over de schoonheid van prinses Máxima. Tijdens de persconferentie omschreef Rutte de prinses als iemand van wie de mensen in Nederland houden.

Na afloop ging hij daar nog even dieper op in. "Het is een geweldige, prachtige vrouw. Daar kun je trots op zijn. Uiterlijk, maar ook inhoudelijk. Ze weet wat ze doet. Straks als koningin blijft ze actief bij bijvoorbeeld microfinancieringsprojecten. Máxima is een icoon voor Nederland", zei Rutte.

De premier spreekt iedere maandag met het staatshoofd. Vorige week was zijn laatste gesprek met koningin Beatrix. Hij zei dat hij natuurlijk niet uit de school kan klappen over de inhoud van die gesprekken. Maar ze hebben elkaar goed leren kennen, de afgelopen tweeënhalf jaar.

De koekjes waren van uitstekende kwaliteit

"De koningin serveert zelf de thee, en creëert daarmee een prettige, huiselijke sfeer. De koekjes die ze bij het gesprek serveert zijn heerlijk. Ik zal die koekjes enorm gaan missen", zei Rutte.

Hij wil niet speculeren over hoe de gesprekken straks met koning Willem-Alexander zullen gaan. Rutte gaat er wel vanuit dat de thee en koekjes van dezelfde kwaliteit zijn.

STER reclame