Lintje voor Joling en Jack v. Gelder

Aangepast

Voor de laatste keer heeft koningin Beatrix duizenden mensen onderscheiden met een lintje. Vanochtend werden 3016 mensen verrast met een lintje voor hun speciale verdiensten voor de samenleving. Dat zijn er minder dan vorig jaar, toen 3429 lintjes werden uitgereikt.

Dit jaar zijn 3385 voorstellen voor de lintjesregen ingediend. 89 procent van de aanvragen is gehonoreerd.

Onder de gedecoreerden zijn zanger en presentator Gerard Joling, oud-KNVB-directeur Henk Kesler, NOS-presentator en verslaggever Jack van Gelder en de Arubaanse wereldkampioene windsurfen Sarah-Quita Offringa.

Ridders en Officier

Joling is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau voor zijn succes als zanger en entertainer en voor zijn inzet voor veel goede doelen, zoals Unicef en het Ronald McDonald Kinderfonds.

Kesler is bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Hij was van 2000 tot 2010 directeur betaald voetbal bij de KNVB. Daarnaast wordt hij gedecoreerd voor zijn bestuurlijke activiteiten bij onder meer de Stichting Nederlands Symfonieorkest en de Hartstichting.

Voor zijn werk als sportverslaggever en -presentator is Van Gelder benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij is ook onderscheiden vanwege zijn vrijwilligerswerk bij de Amsterdamse voetbalclub AFC en de stichting Cliniclowns.

Orde van de Nederlandse Leeuw

Windsurfer Offringa is ondanks haar jeugdige leeftijd (21) zesvoudig wereldkampioen in verschillende disciplines. Ze is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Offringa is de jongste gedecoreerde van dit jaar. De oudste onderscheiden personen zijn een man en een vrouw die zijn geboren in 1917.

Ook een Belg kreeg lintje. De burgemeester van Lommel, Peter Vanvelthoven, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Hij kreeg de onderscheiding vanwege zijn rol in het troosten en begeleiden van de slachtoffers van het busongeluk met schoolkinderen, vorig jaar. Daarbij kwamen 22 kinderen om het leven, onder wie zeven Nederlandse.

Dit jaar zijn vijftien mensen gedecoreerd in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dat is de hoogste civiele onderscheiding. Onder hen zijn hoogleraar Kustwaterbouwkunde Marcel Stive en hoogleraar Fysiologie René Bindels.

STER Reclame