DigiD werkt vanwege een DDoS-aanval nog steeds niet goed. De dienst wordt sinds gisteravond door cybercriminelen bestookt met grote hoeveelheden data, waardoor de servers overbelast zijn. Veel publieke diensten zijn daardoor niet of nauwelijks toegankelijk.

Zo hebben aankomende studenten in Utrecht een probleem, want die moeten zich voor 1 mei inschrijven bij de universiteit. En dat kan niet zonder in te loggen met DigiD. De universiteit zal flexibel omgaan met de inschrijftermijn voor studenten die zich door de storing niet op tijd hebben kunnen aanmelden.

Door de storing kan er ook niet worden ingelogd bij het UWV. Dat betekent dat werkzoekenden hun profiel niet kunnen bekijken en aanpassen.

Rij-examen

Rij-examenkandidaten kunnen zich door de storing ook niet aanmelden bij het CBR. Toch maakt de dienst zich voorlopig geen zorgen. Rij-instructeurs vragen een examen meestal redelijk vroeg aan, dus er is nog tijd genoeg als het systeem het wel weer doet. En als er echt haast is bij de examenaanvraag kan dat telefonisch worden geregeld met het CBR.

Ruim 10 miljoen Nederlanders hebben een DigiD-account. Dagelijks wordt er gemiddeld 250.000 keer ingelogd met deze digitale handtekening. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is de privacy niet in gevaar door DDoS-aanval.

Het ministerie waarschuwt wel voor phishingmails. Criminelen sturen na storingen vaak nep-mailtjes om inloggegevens te onderscheppen. Het is nog niet bekend of dat ook bij deze aanval gebeurd is.

STER reclame