NOS NieuwsAangepast

Misschien extra bezuiniging zorg

Er zal misschien ook extra bezuinigd worden op de zorg en de sociale zekerheid, als de economische cijfers in augustus tegenvallen. Dat zei minister Dijsselbloem van Financiën in de Tweede Kamer.

"Als we moeten bezuinigen, kunnen we niet zeggen: zorg en sociale zekerheid doen niet mee. Want dan is tweederde van mijn begroting onbespreekbaar geworden." De minister voegde daaraan toe dat er niet zal worden getornd aan de afspraken in het sociaal akkoord en het zorgakkoord.

Extra maatregelen

Het Centraal Planbureau (CPB) komt in augustus met cijfers over de economische stand van zaken. Dan moet blijken of er extra maatregelen moeten worden genomen om aan de Europese begrotingsnormen te voldoen.

Dijsselbloem zei dat hij nu al met oppositiepartijen om de tafel wil om te verkennen wat de mogelijkheden zijn om extra te bezuinigen. Hij benadrukte dat het kabinet het definitieve besluit in augustus neemt.

Bezuinigingspakket

Het kabinet stuurt voor 1 mei een stabiliteitsprogramma naar Brussel. Daarin staan maatregelen die het wil nemen om de rijksfinanciën op orde te brengen. Er wordt ook een bezuinigingspakket van 4,3 miljard euro opgevoerd, dat misschien in augustus weer op tafel komt.

Onderdeel is een bezuiniging van 1 miljard euro door invoering van een nullijn voor de salarissen in de zorg. Nu die nullijn is gesneuveld in het zorgakkoord, is onduidelijk waar dit bedrag vandaan moet komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl