NOS NieuwsAangepast

AFM: kijk uit met grondspeculatie

De Toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt consumenten voor riskante beleggingen in grond.

Met wervende advertenties op internet en in de dagbladen over lucratief beleggen in vooral landbouwgronden in Nederland en Oost-Europa worden consumenten gelokt.

Er zijn nog altijd veel aanbiedingen om te beleggen in grond. Beleggers wordt een rooskleurig beeld voorgehouden van schaarste aan grond, mogelijke wijzigingen van bestemmingsplannen en kansen op hoge rendementen. Volgens sommige aanbieders zijn grondbeleggingen een prima alternatief voor een spaarrekening.

Risico's

Volgens de AFM zijn de risico's echter veel groter dan bijvoorbeeld bij spaarproducten. De AFM roept consumenten op goed onderzoek te doen voor ze besluiten in grond te beleggen.

De AFM stelt dat de grondprijzen onder druk staan en dat het maar de vraag is of de voorgespiegelde rendementen realistisch zijn.

Grondaankopen in het buitenland zijn extra riskant omdat het erg lastig te controleren is hoe het geld belegd wordt en wie aansprakelijk is als het mis gaat.

Toezicht

De AFM houdt sinds 2008 verscherpt toezicht op aanbieders van grondbeleggingen. Er is onderzoek gedaan naar 36 mogelijk illegale aanbieders en 12 mogelijk illegale bemiddelaars. Tegen verschillende aanbieders en bemiddelaars zijn maatregelen genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl