NOS NieuwsAangepast

Meeste 'paardenvlees' al van markt

Het "merendeel" van het rundvlees dat mogelijk vermengd is met paardenvlees is niet meer op de Nederlandse markt.

Uit informatie van staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken blijkt dat de helft van dit vlees naar het buitenland is gegaan (.pdf). Het andere deel is verspreid over 132 Nederlandse handelaren. Volgens Dijksma is "het merendeel van dit vlees niet meer op de markt".

Twee weken geleden liet de Voedsel- en Warenautoriteit NVWA 50 miljoen kilo rundvlees uit de handel halen omdat het door een vleeshandel uit Oss vermengd zou zijn met paardenvlees.

Niet gereageerd

Een aanzienlijk deel van de vleesverwerkende bedrijven heeft niet gereageerd op de oproep om het omstreden vlees terug te halen. Ook na telefoontjes en een extra brief reageerde eenderde van de bedrijven niet.

73 bedrijven hebben al maatregelen genomen. Ruim de helft (43) geeft aan dat het vlees niet meer op de markt is. Dertig bedrijven hebben het vlees doorverkocht. Zij zijn begonnen met een terugroepactie.

Overtreding

Elf bedrijven hebben wel gereageerd, maar nog niets gedaan. De NVWA bezoekt deze bedrijven en bedrijven die nog helemaal niets van zich hebben laten horen.

"Als bedrijven niet willen meewerken, dan zijn ze in overtreding en zal de NVWA passende maatregelen nemen," aldus de staatssecretaris.

Pijnstillers

Dijksma verdedigt het besluit om 50 miljoen kilo vlees terug te roepen. Volgens haar is de herkomst van het vlees onduidelijk en daardoor is niet zeker of het vlees veilig is. Daarom is het niet geschikt om gegeten te worden.

Bovendien blijkt dat in hamburgers en gehaktballen in het buitenland resten van pijnstillers voor paarden zijn aangetroffen. De leverancier van het vlees was de vleeshandelaar uit Oss.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl