NOS NieuwsAangepast

PvdA-leden: illegaliteit niet strafbaar

Een groot deel van de achterban van de PvdA is tegen het kabinetsplan om illegaliteit strafbaar te stellen. Dit stelt EenVandaag na een onderzoek.

936 PvdA-leden deden mee aan het onderzoek, twee derde van hen blijkt tegen te zijn.

De strafbaarstelling van illegaliteit is opgenomen in het regeerakkoord van VVD en PvdA.

Congres

Op het partijcongres van aanstaande zaterdag zal een motie worden ingediend om niet in te stemmen met de coalitieafspraak. Die motie is afkomstig van onder meer de PvdA-afdelingen Amsterdam, Den Haag, Tilburg en Eindhoven.

PvdA-leider Samsom zegt dat er op het congres in Leeuwarden ruimte is om te discussiëren. Hij verwacht "een mooie discussie over bijvoorbeeld het binnenhalen van een prachtig sociaal akkoord, maar ook over de pijnlijke punten uit het regeerakkoord". Maar de afspraak in het regeerakkoord staat wat hem betreft.

Cohen: strafbaar stellen voegt niets toe

Voormalig PvdA-leider en voormalig staatssecretaris van Justitie Job Cohen zei in het tv-programma Nieuwsuur dat het strafbaar stellen van illegaliteit "niets toevoegt aan het vreemdelingenbeleid". Volgens Cohen, grondlegger van de huidige wet, is de wet al "erg streng".

Uit het onderzoek van EenVandaag blijkt overigens wel dat van de PvdA-stemmers die geen lid zijn bijna de helft (48 procent) wel wil dat illegaliteit strafbaar wordt. Van deze groep is 41 procent is tegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl