NOS NieuwsAangepast

Israël-handel 38 winkels illegaal

38 Nederlandse bedrijven doen zaken met bedrijven uit Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied. Dat staat in een rapport dat is opgesteld in opdracht van de hulporganisaties Cordaid, ICCO en IKV Pax Christi.

Volgens het rapport (.pdf) leveren achttien Israëlische firma's uit illegale nederzettingen producten aan Nederlandse winkels. Sommige, zoals C1000, Jumbo en Kring Apotheken, brengen die producten op de Nederlandse markt als 'made in Israel'.

Het gaat om dadels, druiven, granaatappels, amandelen, olijven, nectarines, meloenen en komkommers. Ook snijbloemen die naar Nederland worden geëxporteerd komen vaak uit de nederzettingen.

Onderscheid

Israël maakt geen onderscheid tussen Israël zelf en de nederzettingen. Daardoor is het moeilijk om onderscheid te maken tussen producten uit de nederzettingen en uit Israël, staat in het rapport.

Op basis van het internationaal recht heeft de Nederlandse regering uitgesproken dat de Israëlische nederzettingen in bezet Palestijns gebied illegaal zijn. De hulporganisaties vinden dat deze handelsrelaties daarom stopgezet moeten worden.

Volgens het rapport gaat 13 procent van de Israëlische export in de EU naar Nederland. Nederland is daarmee voor Israël de derde exportmarkt in de EU. Vorig jaar had de export naar Nederland een waarde van 2,3 miljard dollar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl