NOS NieuwsAangepast

Chinese babymelkfabriek in Assen

In Assen moet volgend jaar een Chinese fabriek komen voor de productie van babymelkpoeder. De gemeente Assen, een Nederlandse ondernemer en Chinese investeerders hebben die plannen vastgelegd in een 'letter of intent'.

Een delegatie uit Assen heeft vorige week een bezoek aan China gebracht. Bij de gesprekken waren ook medewerkers van de Nederlandse ambassade aanwezig.

Volgens wethouder Matthijsse is er sprake van een uniek concept, omdat de Chinezen zowel investeren als bouwen in Nederland.

Export naar China

Wat nieuw is, is dat Chinese investeerders een fabriek bouwen in Nederland om de producten in China af te zetten. De Nederlandse ondernemer neemt de aanvoer van de grondstoffen en de productie voor zijn rekening. Een Chinees bedrijf zorgt vervolgens voor de distributie in China.

In China is veel vraag naar babymelk, mede door de recente schandalen met vervuilde producten. Die vraag heeft er al toe geleid dat in Nederlandse winkels soms grote hoeveelheden babymelk worden opgekocht en naar China worden vervoerd.

Banen

De nieuwe fabriek, met een oppervlakte van twee tot vier hectare, komt op het nieuwe bedrijventerrein Assen-Zuid. De opening is voorzien in januari 2015.

Assen denkt dat er in eerste instantie 50 tot 60 arbeidsplaatsen mee gemoeid zijn. Op termijn zouden er 200 banen kunnen ontstaan, zegt de gemeente in een persbericht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl