Het is al een jaar bij verschillende overheidsinstanties bekend dat fraude met toeslagen relatief makkelijk is. Dat staat in een brief van staatssecretaris Weekers van Financiën aan de Tweede Kamer.

In een onderzoeksrapport van vorig jaar staat dat regeling voor toeslagen fraudegevoelig is, vooral doordat deze is gebaseerd op de gemeentelijke basisadministratie. Met burgerservicenummers vragen de bendes voor duizenden euro's per persoon toeslagen aan.

Weekers schrijft dat de Belastingdienst al een jaar op de hoogte is van de grootschalige fraude. Hijzelf hoorde er pas afgelopen vrijdag van.

CDA, PVV, D66, ChristenUnie en GroenLinks hadden nog deze week in een debat van Weekers willen horen waarom hij zo lang van niets wist. Maar SP, PvdA en VVD vinden dat niet nodig. Zij willen wachten op aanvullende informatie van Weekers. Ook heeft de staatssecretaris maatregelen aangekondigd om de fraude te bestrijden.

Uit de brief blijkt verder dat het Regionaal Informatie en Expertise Centrum Rotterdam-Rijnmond (RIEC) vorig jaar is begonnen met een onderzoek naar mensenhandel en overlast. In snel tempo schreven steeds meer Bulgaren zich in bij de gemeente Rotterdam. Toen het RIEC op de georganiseerde toeslagfraude stuitte, is de Belastingdienst geïnformeerd. Dat was in juni 2012.

Volgens staatssecretaris Weekers is er in de tussentijd voldoende gebeurd. De FIOD en het Openbaar Ministerie zijn volgens hem al vanaf mei 2012 met de fraudezaak bezig. Gisteren zijn twee verdachten gearresteerd.

STER reclame