Nieuwe Revu houdt zich niet langer aan de mediacode rond de koninklijke familie. De code werd in 2005 in het leven geroepen om de privacy van de Oranjes te beschermen.

Afgesproken werd dat journalisten geen beelden meer maken van de leden van de koninklijke familie buiten officiële gelegenheden om. In ruil daarvoor worden journalisten een paar keer per jaar uitgenodigd voor fotosessies.

Amalia

Volgens Nieuwe Revu past de code niet in een moderne democratie. De editie van deze week heeft prinses Amalia op de cover staan, met daaronder als kop "De geheimen van Amalia".

Volgens het blad gaat het om "een lading feitjes die de RVD liever niet op straat ziet slingeren". Bij het artikel staan drie foto's van Amalia, waaronder een die is genomen op een hockeyveld.

Hoofdredacteur Erik Noomen van Nieuwe Revu zei in het NOS Radio 1 Journaal dat hij de discussie wil aanzwengelen, omdat alleen door de koninklijke familie wordt geregisseerd wanneer ze op de foto komt.

RVD

"Er zijn nette gerechtelijke uitspraken over hoe je met privégegevens van mensen moet omgaan. Ik keer me tegen de uitzonderingspositie van de koninklijke familie", zei de hoofdredacteur.

De RVD wil niet reageren, de dienst heeft de foto's nog niet gezien. De site van Nieuwe Revu was aan het begin van de middag niet bereikbaar.

STER reclame