Wilhelmina in Paramaribo schoon

Aangepast

Door correspondent Harmen Boerboom

Het standbeeld van Koningin Wilhelmina in Paramaribo heeft dinsdag een grote schoonmaakbeurt gehad. Met een hoogwerker en hogedrukspuit werd de sculptuur ontdaan van het vuil dat er de afgelopen decennia op neersloeg. Aanleiding is de inhuldiging van koning Willem-Alexander op 30 april.

"Het beeld stond er zo armoedig en vies bij", zegt Benjamin Mitrasingh, voorzitter van de Stichting Cultuureducatie die het werk uitvoert. "Het gaat tenslotte om de overgrootmoeder van de koning. Dat de politieke band met Nederland op dit moment erg slecht is, wil niet zeggen dat we dit soort dingen niet moeten doen. President Bouterse kent mij goed en waardeert het alleen maar dat de stad een beter aanzien krijgt", aldus Mitrasingh.

Het standbeeld is in 1923 in Den Haag door Gerard van Lom gemaakt nadat de Surinaamse bevolking er 18.000 gulden voor bij elkaar had gespaard. Van Lom maakte ook het Marinemonument in Den Helder.

Fort Zeelandia

Het beeldhouwwerk stond tot de onafhankelijkheid van Suriname in 1975 voor het toenmalige gouvernementspaleis, nu het presidentieel paleis. Na de onafhankelijkheid werd het verplaatst naar de huidige locatie, naast Fort Zeelandia aan de Surinamerivier.

Mitrasingh gaat ook de oorspronkelijke wapens op de sokkel van het beeld laten namaken. "Die zijn er door de zwervers hier in de buurt afgejat. We hopen dat wanneer het beeld er weer pico bello uitziet ze de wapens met rust laten."

Het initiatief voor de opknapbeurt is genomen door het Surinaams Museum en uitgevoerd met geld van de Nederlandse ambassade.

STER Reclame