NOS NieuwsAangepast

Wel proces oppositieleider Rusland

Door correspondent David Jan Godfroid

Iedere andere verdachte zou waarschijnlijk onder de strafzaak zijn uitgekomen, maar Aleksej Navalny is geen gewone Rus.

Hij is een van de belangrijkste oppositieleiders in Rusland en medeorganisator van een aantal demonstraties tegen president Poetin. In zijn blogs rekent hij geregeld af met corruptie onder Russische overheidsdienaren.

Navalny staat terecht in de provinciestad Kirov, een kleine duizend kilometer van Moskou. Hij wordt ervan verdacht dat hij voor een kleine 400.000 euro aan hout van een staatsbedrijf heeft verduisterd toen hij enkele jaren geleden de gouverneur van de regio Kirov, Nikita Belych, onbetaald adviseerde.

Gebrek aan bewijs

De openbare aanklager had de schijnbaar onbeduidende zaak al twee keer wegens gebrek aan bewijs terzijde geschoven, maar eind vorig jaar werd besloten de zaak door te zetten.

De verduisteringszaak is overigens niet het enige. Vorige week werd een nieuw gerechtelijk vooronderzoek tegen hem geopend. Hij zou een bedrijf in 2008 veel te veel hebben laten betalen voor goederentransport.

Aanhangers van Navalny zijn ervan overtuigd dat het Kremlin achter hem aanzit vanwege de oppositionele activiteiten en de onthullingen over corruptie van hun leidsman.

Kremlin

Hun opvatting werd bijna twee weken geleden, waarschijnlijk onbedoeld, ondersteund door een woordvoerder van het Onderzoekscomité, een instantie die formeel zware criminaliteit onderzoekt, maar meer en meer politiek getinte zaken naar zich toetrekt.

"Als iemand zo zijn best doet om de aandacht te trekken," zei Vladimir Markin tegen de krant Izvestija, "om het zo maar te zeggen: de autoriteiten tart 'kijk naar mij, ik ben zo goed vergeleken met de rest' dan raakt men meer geïnteresseerd in zijn verleden en dan verloopt het proces om hem te ontmaskeren natuurlijk sneller."

Toen de rechtszaak vorige week zijn eerste formele zittingsdag beleefde, reisde Navalny met een heel gevolg van aanhangers per trein naar Kirov. Hoewel hem maximaal 10 jaar gevangenisstraf boven het hoofd hangt, leek de blogger-politicus niet erg onder de indruk.

Presidentsverkiezingen

Twee weken eerder had hij nog laten weten dat hij in 2018 mee wil doen aan de presidentsverkiezingen. De kans is overigens niet erg groot dat hij gekozen zal worden.

Minder dan de helft van de Russische bevolking heeft ooit van de man gehoord en slechts 1 procent antwoordt "ja" als er wordt gevraagd of men op hem zou stemmen.

Omdat het Kremlin verreweg de meeste media in het land controleert, is het niet waarschijnlijk dat die cijfers dramatisch zullen veranderen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl