Aanhoudingen in toeslagenfraude

time icon Aangepast

In de fraude met huur- en zorgtoeslagen zijn gisteren twee hoofdverdachten aangehouden. Staatssecretaris Weekers van Financiƫn heeft dit in de Tweede Kamer gezegd.

Zondag kwam naar buiten dat bendes uitkeringen en toeslagen incasseren via bankrekeningen van Bulgaren die niet in Nederland wonen. De aangehouden verdachten zijn mannen van 36 en 39 jaar uit Capelle aan den IJssel. Het gaat om een Bulgaar en iemand met zowel de Nederlandse als de Turkse nationaliteit.

Op de hoogte

Er is door de FIOD een paar duizend euro, administratie en bankrekeningen in beslag genomen. Volgens de opsporingsdienst is het onderzoek nog in volle gang. De FIOD wil niet zeggen of de Bulgaarse autoriteiten aan het onderzoek meewerken.

In antwoord op vragen uit de Kamer zei Weekers zelf niet van dit specifieke geval op de hoogte te zijn geweest. Hij hoorde er vorige week van toen KRO Brandpunt hem ernaar vroeg. De FIOD en het Openbaar Ministerie zijn volgens Weekers sinds mei vorig jaar met deze zaak bezig.

Toekomst

Ook wist de Belastingdienst ervan, maar die meldt niet alle zaken aan de staatssecretaris, zei Weekers. In totaal gaat het volgens hem om 5000 gevallen van fiscale fraude per jaar en die komen niet allemaal op zijn bureau terecht.

Weekers zei dat hij snel maatregelen neemt. Hij wil de fraude tegengaan door aanvragen voor huur- of zorgtoeslag strenger te controleren voordat ze worden uitgekeerd. Dat kan betekenen dat het in de toekomst langer duurt voordat toeslagen worden uitgekeerd. Weekers beloofde dat de Tweede Kamer binnenkort een plan krijgt.

STER Reclame