NOS NieuwsAangepast

"Kustwacht treft geen blaam"

Minister Plasterk spreekt tegen dat de Kustwacht ook maar iets te verwijten valt rondom de dood van negen opvarenden van een vissersbootje bij de Britse Maagdeneilanden in december 2010. Met het schip werden 33 mensen naar de Britse eilanden gesmokkeld.

De minister van Justitie van Sint Maarten, Duncan, beschuldigde de Kustwacht van nalatigheid. Volgens hem heeft de Kustwacht wel de Amerikaanse autoriteiten ingelicht, maar nagelaten de aurotiteiten op Sint Maarten te waarschuwen. In een begrotingsbehandeling in het parlement zei hij dat de Kustwacht "te veel op eigen houtje heeft gehandeld" en dat hij de dienst liever kwijt dan rijk is.

Overgedragen

Kamerlid Bosman van de VVD vroeg Plasterk in het vragenuur om opheldering. Volgens Plasterk is de "suggestie dat de Kustwacht iets verkeerd zou hebben gedaan onjuist". "De kustwacht heeft het scheepje gesignaleerd en overgedragen aan Amerikaanse en Britse kustwacht".

Ook wilde de VVD weten of Sint Maarten niet meer meebetaalt aan de Kustwacht en of er sprake is van bezuinigingen. Volgens Plasterk "zal de Kustwacht zal blijven varen, wat er zich ook tussen de oren van Duncan afspeelt".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl