De 'grootste Nederlandse spion ooit' moet 12 jaar de cel in. Raymond P. was ambtenaar van het ministerie van Buitenlandse Zaken en heeft zich volgens de rechtbank jarenlang schuldig gemaakt aan het doorsluizen van staatsgeheimen aan Rusland.

Volgens de rechtbank in Den Haag heeft P. het land en zijn inwoners in gevaar gebracht. Het Openbaar Ministerie had vijftien jaar cel geëist.

Het Russisch spionnenechtpaar in Duitsland, Andreas en Heidrun Anschlag, woonde in de Duitse stad Marburg. De twee kwamen eind jaren tachtig Duitsland binnen. Ze deden zich al die jaren zo normaal mogelijk voor, terwijl ze in werkelijkheid werkten voor de geheime dienst SVR.

Schulden

Andreas Anschlag kwam regelmatig naar Nederland. Kort daarna stortte Raymond P. contante geldbedragen op een bankrekening, bleek uit onderzoek. Volgens het OM had P. vanaf 2005 zeker 90.000 euro verdiend met doorspelen van honderden documenten en persoonlijke informatie over collega's.

P. heeft tot nu toe niet gereageerd op de beschuldigingen. Op het lekken van staatsgeheimen staat maximaal een levenslange gevangenisstraf. Het OM zegt dat Raymond P. door de Russen werd gerekruteerd omdat hij grote schulden had.

Door:Jelle

STER reclame