Technisch dienstverlener Imtech gaat opnieuw reorganiseren en schrapt 1300 banen, waarvan 550 in Nederland en 550 in Duitsland. Voor een groot deel gaat het om gedwongen ontslagen. Imtech heeft 29000 werknemers wereldwijd, waarvan 6000 in Nederland.

Volgens bestuursvoorzitter Gerard van de Aast moet Imtech zich "aanpassen aan de nieuwe marktrealiteit." De reorganisatie is nodig om concurrerend te blijven. Imtech noemt dat "te betreuren maar onvermijdelijk".

Verrassing

Imtech heeft veel last de slechte situatie in de bouw en van bezuinigingen van gemeenten. Dat zijn belangrijke afnemers van de diensten van Imtech.

Voor vakbond FNV Bondgenoten komt de reorganisatie als een grote verrassing. "Een maand geleden hebben we nog te horen gekregen dat er niets meer zou gebeuren in Nederland, na de eerdere reorganisatie," zegt FNV-bestuurder Jan Meeder.

Pretpark

Imtech kwam dit jaar negatief in het nieuws door een mislukt project in Polen. Imtech kwam dit jaar negatief in het nieuws door een mislukt project in Polen. Het bedrijf werkte daar mee aan de bouw van pretpark Adventure World Warschau. Het was de grootste opdracht die Imtech ooit kreeg, maar de samenwerking werd verbroken vanwege fraude. Imtech moest daardoor zo'n 150 miljoen euro afschrijven en trof een schikking met het pretpark.

Op projecten in Duitsland is het verlies nog groter: 220 miljoen euro. Eerder ging Imtech nog uit van een verlies van 150 miljoen euro. In Duitsland zijn grote fouten gemaakt in de boekhouding. "Nu de boeken daar weer op orde zijn, hebben we een beter beeld van hoe we er daar voorstaan", zegt Van der Aast. Conclusie is dat er dus 550 banen geschrapt worden.

Vertrek

De problemen in Polen en Duitsland leidden in februari tot het vertrek van topman Rene van der Bruggen. Ook de financieel directeur stapte op.

Imtech stelt de publicatie van de jaarcijfers uit tot juni. Imtech is nog bezit met een onderzoek naar de gang van zaken in Polen. Nadat het onderzoek is afgerond, besluit het bedrijf of het strafrechtelijke stappen neemt.

STER reclame