De komende jaren zal de leegstand in de Nederlandse winkelstraten oplopen tot 9 à 10 procent. Nu staat 6,5 procent van de 220.000 winkels in ons land leeg, blijkt uit nieuwe ramingen van marktonderzoeker Locatus. "Tot 2020 gaat het om 7000 winkels die extra leeg komen te staan", aldus Gert-Jan Slob van Locatus.

Vooral de economische crisis laat zijn sporen na in de detailhandel. Maar ook internet, de vergrijzing en bevolkingskrimp zorgen voor een grote toename van de leegstand in bijvoorbeeld Zuid-Limburg, Zeeland en Overijssel.

Grote verschillen

"Leegstand is geen algemeen probleem. Regionaal zijn er grote verschillen. En die contrasten zullen alleen nog maar toenemen. In sommige steden kan in 2020 één op de drie winkels leegstaan of verdwijnen, in andere steden zal de leegstand beperkt zijn".

Slob zegt dat de markt ook dynamisch is. "Wij zien dat 40 procent van de leegstaande winkels na één jaar weer is bezet. Na drie jaar is dat zelfs 70 procent. Cd- en boekwinkels, videotheken en sommige modezaken verdwijnen. Maar daar komen een ander soort winkels voor terug, zoals budgetwinkels als Action, Budget en Big Bazar. Maar ook winkels voor gehoortoestellen, massage-salons, nagelstudio's zie je komen. Dus er zijn heus wel branches die het wel goed doen".

Limburg

In de top tien van steden met de meeste winkelleegstand staan vooral Limburgse plaatsen als Geleen (22,8 procent), Kerkrade (22,3 procent) en Heerlen (20,1 procent). Overijssel doet mee met Almelo en Goor. Ook het Gelderse Ulft behoort tot de top 10. In de laatste drie plaatsen bedraagt de leegstand ongeveer 18 procent.

STER reclame