NOS Nieuws Aangepast

Wereldwijde campagne: stop de Killer Robots

De Terminator-films maakten ze beroemd: autonome 'Killer Robots'. Robots die dus zelf beslissen wie leeft en wie sterft. En nu komen ze er echt aan. Niet meteen, het kan nog wel een jaar of 20 duren, maar genoeg reden voor zorgen, vinden tegenstanders. Daarom lanceren ze morgen in het Britse Lagerhuis een campagne tegen de Killer Robot. De robots moeten uitgeroeid worden voor ze in productie gaan.

De campagne is een internationale samenwerking van NGO's die een verbod willen op autonome wapens, zoals robots. De organisatie bestaat uit onder meer uit wetenschappers en Nobelprijswinnaars. Volgens kunstmatige intelligentie-expert Dr. Noel Sharkey kunnen we zelfstandig opererende wapens al binnen 10 jaar verwachten. "Die dingen zijn geen sciencefiction."

Oorlogsmisdaden

Vandaag was er een bijeenkomst van de organisatie Stop Killer Robots in Londen om de campagne voor te bereiden. Grootste probleem van de robots: ze kunnen geen menselijke afwegingen maken die het aantal burgerslachtoffers in oorlogen beperken. En ze kunnen nooit verantwoordelijk worden gehouden voor oorlogsmisdaden.

Human Rights Watch liet vorig jaar al de problemen met Killer Robots zien:

En toen riepen ze ook al op tot een verbod op de robots. "Hoe meer landen hier in gaan investeren, hoe moeilijker het wordt om de ontwikkelingen te stoppen", aldus de organisatie.

Op dit moment bestaan er nog geen volledig zelfstandige wapens, maar een van de voorlopers is de drone.

Je vraagt je toch af, is dit hoe de Killer Robot eruit zou kunnen zien?

Door: Helen

STER reclame