Koningslied blijft
Het Koningslied blijft. Dat heeft het Nationaal Comité Inhuldiging bekendgemaakt na overleg met de NPO en componist John Ewbank.
Op 30 april wordt het nummer, zoals gepland, gezongen tijdens het concert Samen voor Oranje in Ahoy in Rotterdam. Het is de bedoeling dat het lied door alle Nederlanders wordt meegezongen. Het kersverse koningspaar kijkt in Amsterdam via een videoverbinding mee.
Kritiek
Het Koningslied was vanaf het moment van de presentatie onderwerp van discussie. Er was veel kritiek op de tekst van het nummer.
Zaterdag besloot componist John Ewbank om het nummer in te trekken. Het Nationaal Comité Inhuldiging kiest er nu voor het lied te handhaven.
Wilhelmus
Volgens het comité is uit een enquête gebleken dat 60 procent van Nederland het nummer goed vindt.
Het nieuwsprogramma EénVandaag komt met andere cijfers. In een peiling onder ruim 10.000 mensen geeft 82 procent aan het nummer slecht te vinden. Vijf procent zegt het Koningslied te willen gaan zingen op 30 april, 30 procent geeft de voorkeur aan het Wilhelmus.
Te ingewikkeld
Het Nationaal Comité Inhuldiging erkent dat het proces om tot de tekst van het Koningslied te komen, te ingewikkeld was. Mensen konden een zin insturen voor het lied. Uiteindelijk hebben 3300 mensen dat gedaan.
"Achteraf gezien constateert het comité dat het een moeilijke opgave is gebleken om in een kort tijdsbestek recht te doen aan zoveel bijdragen", staat in een persbericht van het comité.
Op Twitter maakte Frits Spits bekend dat hij het Oranjejournaal op Radio 2 toch zal blijven presenteren. Vanochtend zei de presentator dat hij stopt vanwege alle ophef over het Koningslied. Radio 2 is nauw betrokken bij de organisatie en de uitvoering van het lied.