In Leiden zijn alle middelbare- en mbo-scholen dicht na een dreigement over een mogelijke schietpartij op een school. Het bericht werd anoniem geplaatst op de website 4chan. Wat is dat voor website?

4chan is een immens populair Engelstalig forum. Iedereen kan er anoniem berichten en afbeeldingen plaatsen en ook anoniem op berichten van andere mensen reageren.

Aanvallen

De website is in 2003 opgestart door een 15-jarige Amerikaanse jongen. Inmiddels is de site heel groot, met zo'n 7 miljoen bezoekers per dag. Die gebruikers, vooral jongens, hebben het over allerlei onderwerpen, van Japanse tekenfilms tot games en muziek.

Maar vooral populair is de categorie 'random' (ook wel /b/ genoemd) waar het over van alles kan gaan. Van alles is in dit geval veel bloot, geweld en grove taal. Binnen dit gedeelte van de site is alles toegestaan, behalve kinderporno.

Gebruikers van 4chan zouden ook een rol hebben gespeeld bij verschillende aanvallen op websites en bij acties van de groep Anonymous.

Gemakkelijk

In 2009 plaatste een jongen uit Rijsbergen een soortgelijk bericht op 4chan als het dreigement van nu. Hij schreef toen dat hij mensen op een school in Breda wilde doodschieten. De jongen kon snel worden gearresteerd.

Omdat op het Amerikaanse forum alles is toegestaan en alle gebruikers anoniem zijn, is een dreigement gemakkelijk te plaatsen. Bovendien verdwijnt het ook weer snel van de site omdat er dagelijks miljoenen berichten worden geplaatst. De oudste berichten verdwijnen na een tijdje van de site.

STER reclame