NOS NieuwsAangepast

Artsen: neem geen hap kaneel

Kinderartsen in de Verenigde Staten waarschuwen jongeren voor de zogeheten cinnamon challenge, waarbij ze binnen een minuut een eetlepel kaneel doorslikken zonder water te drinken. Het kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid, zeggen ze.

De cinnamon challenge is de afgelopen jaren populair geworden door video's op YouTube. In 2012 kwamen er 222 telefoontjes binnen van jongeren die de 'uitdaging' aangingen en onwel waren geworden, meldt het Amerikaanse vergiftigingscentrum. Dat is ruim vier keer meer dan het jaar ervoor. In de eerste helft van vorig jaar hadden dertig mensen medische hulp nodig.

"Maar dat is waarschijnlijk het topje van de ijsberg", zegt dr. Steven Lipschultz, die meewerkte aan het onderzoek naar de gevolgen van het doorslikken van kaneel. "De vergiftigingscentra worden niet altijd ingelicht als iemand eerste hulp heeft gekregen na de uitdaging te zijn aangegaan."

Klaplong

Het spelletje kan leiden tot ernstige ademhalingsproblemen, verstikking, astma-aanvallen, longontsteking en zelfs een klaplong. De artsen noemen deze symptomen "onnodig en te vermijden", hoewel ze niet heel vaak voorkomen. Hoesten, bloedneuzen, een brandende keel en overgeven zijn wel veel voorkomend.

Kaneelpoeder bestaat voornamelijk uit cellulose, dat niet wordt afgebroken in de longen en permanente veranderingen in het weefsel kan veroorzaken. Hierdoor kan de longfunctie achteruitgaan.

Consequenties

Lipschultz en de andere onderzoekers willen dat ouders en doktoren de jongeren op de gevaren van de cinnamon challenge wijzen. "We zijn allemaal tiener of student geweest en hebben allemaal wel eens dingen gedaan waar we achteraf spijt van hadden. Meestal zijn dat dingen zonder ernstige gevolgen. Maar in dit geval kunnen de consequenties wel groot zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl