NOS NieuwsAangepast

Blowpartij loopt uit op schietpartij in Denver

420, oftewel 20 april, staat wereldwijd bekend als blowdag: International Marijuana Day. Duizenden hasjrokers komen bij elkaar in een park om gezellig de hele dag met elkaar te blowen. Alleen in Denver, Colorado, liep het gisteren niet zo gezellig af: twee mensen moesten met schotwonden naar het ziekenhuis vanwege een schietpartij.

Een meisje raakte gewond toen ze werd overlopen in de paniek die uitbrak toen er geschoten werd. Er hing een relaxte walm over de menigte, tot die uiteen stormde na de schoten:

Dit jaar moest de bijeenkomst extra feestelijk zijn, omdat recreatief hasjgebruik sinds vorig jaar in Colorado is gelegaliseerd. Het is nog niet bekend wie er achter de schietpartij zit, maar de politie zou inmiddels op jacht zijn naar twee verdachten.

Het verhaal gaat dat de naam 420 uit 1971 stamt, van een groep schoolvrienden met de naam de Waldos. 16:20 uur zou de tijd zijn waarop ze samenkwamen om stiekem hasj te roken.

Een joint roken is sinds november legaal in Colorado en Washington, als eerste staten in Amerika. Nou is het niet de bedoeling dat je midden op straat een joint opsteekt; dat moet je netjes achter gesloten deuren doen. Maar op 20 april doet de politie niet moeilijk. Wel waren extra agenten aanwezig, in verband met de aanslag in Boston maandag.

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl