Jasper S. moet 18 jaar de cel in voor de verkrachting van en de moord op Marianne Vaatstra in 1999. De rechtbank in Leeuwarden zegt dat hij niet in een opwelling handelde, maar tijd had om na te denken. Daarmee is het volgens de rechtbank geen doodslag, maar moord.

De rechtbank acht ook bewezen dat Jasper S. Marianne meermalen heeft verkracht. De rechter noemt de laatste momenten van Marianne Vaatstra "ijzingwekkend".

Toerekeningsvatbaar

De rechtbank neemt de conclusie van deskundigen over dat Jasper S. volledig toerekeningsvatbaar is. En de rechtbank neemt het S. kwalijk dat hij zo lang heeft gezwegen, maar kan daar geen extra straf voor geven. Jasper S. hoeft immers niet aan zijn eigen veroordeling mee te werken, zegt de rechtbank.

Het OM had 20 jaar geëist. De straf valt twee jaar lager uit, omdat Jasper S. een blanco strafblad had en omdat hij vrijwillig heeft meegewerkt aan het dna-verwantschapsonderzoek.

Volgens de rechter staat vast dat Jasper S. in de nacht na Koninginnedag, bijna veertien jaar geleden, Marianne Vaatstra op de fiets heeft achtervolgd, haar van haar fiets heeft gesleurd en haar onder bedreiging van een mes heeft gedwongen een weiland bij Veenklooster in te lopen. Daar heeft hij haar verkracht en van het leven beroofd, zoals het OM heeft betoogd.

Geruchtmakende zaak

Met de uitspraak komt voorlopig een eind aan de geruchtmakende moordzaak. Pas afgelopen november werd Jasper S. opgepakt na een uitgebreid dna-verwantschapsonderzoek. Het was een ultieme poging om de moordzaak op te lossen.

Meer dan 8000 mannen uit de buurt van de moordplek werden opgeroepen om dna af te staan, om zo via mannelijke familieleden bij de dader te komen. Jasper S. was een van de opgeroepen mannen. Hij stond vrijwillig zijn dna af.

STER reclame