NOS NieuwsAangepast

Miljoenenfraude bij supermarkten

Zeker 27 eigenaren van supermarkten hebben tegenover de Belastingdienst bekend dat ze jarenlang belasting hebben ontdoken. Dat deden ze door kunstmatig hun omzet te verlagen, zodat ze minder belasting hoefden te betalen. Dat blijkt uit een reportage die vanavond te zien is in Nieuwsuur.

Het gaat om ondernemers die waren aangesloten bij de inmiddels niet meer bestaande keten Super de Boer. Er is al 6,5 miljoen euro aan boetes en naheffingen terugbetaald en dat bedrag zal mogelijk oplopen tot 10 miljoen. Bij 59 ondernemers wordt namelijk nog onderzoek gedaan.

Onderzoek

Staatssecretaris Weekers van Financiën reageert vanavond in Nieuwsuur geschrokken. "Ik vind het schokkend en niet acceptabel. Dit betekent dat er op grote schaal en stelselmatig is gesjoemeld en belastingfraude is gepleegd. Daarom zullen we er keihard tegenop treden."

Weekers kondigt aan meer franchisers in de supermarktsector te onderzoeken. Ook Albert Heijn, C1000, Jumbo, Plus en Spar bijvoorbeeld werken met zelfstandige ondernemers.

Retourgeld in eigen zak

De fraude werd een jaar geleden ontdekt bij zes eigenaren van Super de Boer-winkels. Zij zouden hun omzet kunstmatig hebben verlaagd door regelmatig te doen alsof klanten producten hadden teruggebracht.

Het retourgeld staken de ondernemers vervolgens in eigen zak, zodat de omzet voor de fiscus lager leek. In sommige gevallen zou het gaan om 240.000 euro per jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl