NOS NieuwsAangepast

Primeur met zwemoefeningen op ic

In het UMC St Radboud in Nijmegen kunnen ernstig zieke patiënten die op de intensive care aan de beademing liggen, bewegingstherapie volgen in een zwembad. In het Nijmeegse ziekenhuis is op de nieuwe ic een speciaal zwembad gebouwd.

De patiënten gaan samen met een intensivist, een fysiotherapeut en een ic-verpleegkundige het water in. Een andere verpleegkundige loopt langs de rand van het zwembad mee met een mobiel beademingsapparaat. Op vergelijkbare wijze kan de patiënt eventueel ook aan de hartbewaking blijven tijdens het zwemmen.

Spierkracht

De eerste proefpersonen hebben enthousiast gereageerd op de therapie. Vrijdag wordt het zwembad officieel geopend door zwemcoach Jacco Verhaeren. Het UMC St Radboud claimt het eerste ziekenhuis ter wereld te zijn waar ic-patiënten die nog beademd worden therapie in het zwembad kunnen krijgen.

Nu al wordt er op de ic zo snel mogelijk begonnen met fysiotherapie, om het herstel van patiënten te bespoedigen. Het beschikbare onderzoek wijst uit dat patiënten daardoor vaak minder lang beademd hoeven te worden. Hun spierkracht neemt volgens professor Hans van der Hoeven, hoofd van de ic van het Nijmeegse ziekenhuis, in de revalidatieperiode sneller toe waardoor ze eerder naar huis kunnen.

Zorgverzekeraars

Door de opwaartse druk van het water wordt het voor patiënten makkelijker om te bewegen. Van der Hoeven is ervan overtuigd dat daardoor de gunstige resultaten van vroege bewegingstherapie voor ic-patiënten nog zullen verbeteren. De oefentherapie duurt tussen de 5 en 20 minuten.

Vooralsnog betaalt het Nijmeegse ziekenhuis de oefentherapie uit het ic-afdelingsbudget. Zorgverzekeraars dragen niet bij aan de pilot.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl