NOS NieuwsAangepast

Unieke reliekenschat in Roermond

In de Munsterkerk in Roermond is een unieke reliekenschat gevonden. Achter een gemetseld muurtje onder een altaar in de galerij van de kerk lagen 55 schedels en botten en twee complete lichamen.

Het was al 2 jaar bekend dat op die plek relieken lagen. Dat was met endoscopisch onderzoek aangetoond. Maar dat het zo veel schedels waren, hadden de onderzoekers niet verwacht. Erik Caris, coördinator Monumentenzorg en archeologie van de gemeente Roermond, noemt het "een wetenschappelijke topvondst".

Ook is de kwaliteit van de relikwieën erg goed en zijn er een aantal bijzondere zaken aangetroffen waarvan nog niet bekend is waarvoor ze hebben gediend. Zo zijn er onder meer een aantal textiele poppen ter grootte van een baby gevonden. Met een hoofdje bestaande uit een schedel en daar een lichaampje van textiel aan vastgemaakt. Ook lagen er kostbare stoffen, bestikt met parels in de nis onder het altaar.

Franse tijd

De schedels hebben waarschijnlijk tot de Franse tijd in de voormalige abdijkerk gelegen. Daarvoor lagen ze tentoongesteld voor pelgrims die ze kwamen aanbidden. Omdat de Fransen alle kerken leegplunderden, zijn de relieken waarschijnlijk in de nis onder het altaar verstopt.

De relikwieën zijn uit het altaar gehaald en in dozen opgeslagen om naar Keulen te worden vervoerd voor verder onderzoek.

Volgens gelovigen zijn het waarschijnlijk de overblijfselen van de 11.000 maagden van de heilige Ursula. Van de legende van Ursula, van wie het overigens hoogst onzeker is dat ze echt heeft bestaan, zijn twee varianten.

Hunnen

Volgens de eerste variant weigerde koningsdochter Ursula in de 4de eeuw na Christus te trouwen met een heiden. Samen met haar lotgenoten, de 11.000 maagden, sloeg ze op de vlucht. In Keulen viel de groep in handen van de Hunnen die Ursula en haar gevolg doorboorden met pijlen.

In de tweede variant wilde ze wel trouwen, maar vroeg ze om uitstel om met haar 11.000 maagden een pelgrimstocht naar Rome te maken. Ook in dat verhaal eindigde haar leven in het door de Hunnen bezette Keulen.

Overigens zijn de 11.000 maagden waarschijnlijk een foute interpretatie van een Romeinse tekst en zou het maar om 11 maagden gaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl