NOS NieuwsAangepast

AIVD voorkomt aanslag

De geheime dienst AIVD heeft eind 2012 een aanslag door al-Qaida-terroristen kunnen voorkomen. Dat staat in het jaarplan 2013 van de dienst dat door minister Plasterk van Binnenlandse Zaken naar de Tweede Kamer is gestuurd.

In het jaarplan staat dat de AIVD belangrijke informatie in handen kreeg en die heeft gedeeld met buitenlandse geheime diensten. Daardoor konden drie al-Qaida-terroristen worden aangehouden die naar Europa waren gestuurd voor het plegen van een aanslag.

Meer zicht

De AIVD wil meer zicht krijgen op mensen die plannen hebben om naar jihadistische gebieden als Syrië te reizen. De dienst wil voorkomen dat Nederlandse ingezetenen worden gebruikt voor het plegen van een aanslag in Nederland of daarbuiten. "Zo mogelijk verhindert de AIVD dat Nederlandse ingezetenen zich aansluiten bij internationale jihadistische netwerken", staat in het jaarplan.

Volgens de AIVD is het aantal Nederlanders dat zich aansluit bij jihadistisch-terroristische netwerken in landen als Pakistan, Somalië en Syrië de afgelopen tijd toegenomen van enkelen naar tientallen.

Massavernietigingswapens

In het jaarplan staat verder dat de AIVD wil voorkomen dat Nederlandse bedrijven (onbedoeld) bijdragen aan het produceren van massavernietigingswapens in landen van zorg, zoals Iran, Syrië, Pakistan en Noord-Korea. Volgens de AIVD worden regelmatig pogingen gedaan om via Nederland kennis en materialen te verkrijgen die gebruikt kunnen worden om massavernietigingswapens te maken.

Daarnaast is in het plan te lezen dat de AIVD aandacht blijft houden voor spionage in Nederland van met name Iran, Rusland en China.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl