NOS NieuwsAangepast

Kruis voor militairen Afghanistan

Acht militairen krijgen van minister Hennis van Defensie een onderscheiding voor 'moedig, kordaat en beleidvol optreden' in Afghanistan.

Zes van hen krijgen het Bronzen Kruis. Zij zochten op 6 september 2009 met een groep naar vijandelijke strijders in de provincie Uruzgan. Tijdens die verkenningstocht werden ze aangevallen met onder meer mitrailleurvuur, mortieren en raketwerpers. Een van hen werd getroffen voordat hij zich in veiligheid had kunnen brengen. De zes mannen besloten hem met gevaar voor eigen leven te gaan halen.

Ze wisten de gewonde commando Kevin van de Rijdt uit de vuurlinie te halen, verleenden eerste hulp en droegen hem naar een ommuurde woning. Eenmaal in de helikopter voor gewondenvervoer bleek hij overleden.

"Brothers in arms"

Hoewel het net zo goed slecht had kunnen aflopen is Sergeant Rinie van het Korps Mariniers terugkijkend vooral trots op deze actie. "Dit bewijst: je bent brothers in arms, je laat elkaar niet achter."

Twee andere militairen krijgen een Kruis van Verdienste. Eén van hen is Korporaal 1e klasse buiten dienst Jaap. Hij verleende op 19 januari 2007 op eigen initiatief in het open veld hulp aan zeven militairen. Zij waren gewond geraakt door een autobom die door een zelfmoordenaar tot ontploffing was gebracht.

Het tweede Kruis van Verdienste is voor sergeant Ammie van het Korps Mariniers. Hij schoot met zijn eenheid Afghaanse politieagenten te hulp die op 21 december 2009 door een zelfgemaakte bom werden getroffen. "We hebben laten zien dat Nederlandse mariniers voor niets terugdeinzen, daar ben ik trots op", zegt hij. "Het is een erkenning voor het hele peloton."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl