NOS NieuwsAangepast

Vrijspraak in havenschandaal

Een advocaat die werkte voor zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen is ook in hoger beroep vrijgesproken van valsheid in geschrifte in het Rotterdamse havenschandaal.

Advocaat Jacob Cornegoor vervalste volgens het Openbaar Ministerie documenten, waardoor het Gemeentelijk Havenbedrijf Rotterdam garant stond voor leningen van vele tientallen miljoenen euro's aan de RDM-bedrijven van Van den Nieuwenhuyzen.

Volgens de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag is uit niets gebleken dat Cornegoor nauw samenwerkte met Van den Nieuwenhuyzen. De zakenman staat overigens sinds begin deze maand zelf terecht in deze zaak.

Bankgaranties

Van den Nieuwenhuyzen leidde tussen 1999 en 2004 de Rotterdamse Droogdok Maatschappij (RDM). Dat was een conglomeraat waaronder tientallen bedrijven vielen die vooral defensiematerieel maakten.

Van den Nieuwenhuyzen zou volgens het OM de toenmalige directeur van het havenbedrijf, Willem Scholten, hebben overgehaald om hem bankgaranties te geven. Het ging daarbij om ruim 100 miljoen euro. Die bankgaranties waren volgens justitie achteraf niet rechtsgeldig.

In de zaak werd Scholten in 2010 veroordeeld tot een jaar celstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk, voor valsheid in geschrifte, omkoping en oplichting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl