De nieuwe koning wordt op 30 april van het Paleis op de Dam naar de Nieuwe Kerk begeleid door onder anderen André Kuipers, Anky van Grunsven en Peter van Uhm.

Astronaut André Kuipers en generaal buiten dienst Peter van Uhm bekleden de belangrijke ceremoniële functie koning van wapenen. Onder de koningen staan nog een aantal herauten.

Die functies worden bekleed door wiskundige Robbert Dijkgraaf, amazone Anky van Grunsven en secretaris-generaal van Buitenlandse Zaken Renée Jones-Bos.

Vaandels

De koningen en herauten zijn gekozen door Willem-Alexander zelf, omdat ze excelleren in hun vakgebied en zo een voorbeeldfunctie hebben.

Minister van Staat Tjeenk Willink draagt de grondwet van het paleis naar de kerk. Het statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden wordt gedragen door bijzonder hoogleraar Constitutioneel Koninkrijksrecht Jaime Saleh.

De koningsmantel wordt gedragen door vier officieren. Behalve de vaandels van alle krijgsmachtsonderdelen zal ook het politievaandel worden meegevoerd in de stoet van de koning naar de kerk.

Aan het eind van de ceremonie zal heraut Robbert Dijkgraaf op de Dam aan het volk bekendmaken dat de koning is inghuldigd. Hij zal daarbij driemaal 'hoera' roepen.

STER reclame