NOS NieuwsAangepast

Uitkoop hoogspanningslijn na 2017

Zo'n 400 huishoudens die in een huis onder een hoogspanningslijn wonen, worden uitgekocht. Minister Kamp schrijft aan de Tweede Kamer dat het Rijk deze maatregel betaalt en dat er vanaf 2017 140 miljoen euro mee is gemoeid.

Volgens Kamp is het nergens onveilig, maar hij wil ook voor bestaande situaties blootstelling aan elektromagnetische straling door hoogspanningslijnen beperken. Veel bewoners denken dat de hoogspanningslijnen ongezond zijn.

Onder de grond

Kamp schrijft verder dat bestaande hoogspanningslijnen zoveel mogelijk onder de grond moeten worden gebracht. Ook dat gebeurt vanaf 2017. Binnen 15 jaar moet 135 kilometer aan lijnen onder de grond verdwijnen. Dat kost 440 miljoen euro; driekwart daarvan berekent netbeheerder Tennet door in de transporttarieven voor energie. De rest betalen de gemeenten. Volgens Kamp kost de verhoging een huishouden maximaal € 1,30 per jaar. Voor bedrijven gaat het om grotere bedragen.

De minister benadrukt dat nieuwe hoogspanningsleidingen nu al zoveel mogelijk worden aangelegd in gebieden zonder bebouwing.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl