NOS NieuwsAangepast

Sabir K. voorlopig op vrije voeten

De Nederlandse terreurverdachte Sabir K. komt morgen voorlopig op vrije voeten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Rotterdam beslist.

Het besluit volgt op een uitspraak van de rechtbank in Den Haag eerder deze maand. De rechtbank besliste dat K. niet mag worden uitgeleverd aan de VS. Eerst moet de VS bereid zijn om K. te laten behandelen voor een posttraumatische stressstoornis.

K. wordt door de VS verdacht van het beramen van een terreuraanslag op een legerbasis in Afghanistan in 2010. K. werd daarna opgepakt in Pakistan. Daar zou hij gemarteld zijn door Pakistaanse geheime dienst.

Behandeling

Pakistan stuurde hem in 2011 terug naar Nederland. Bij terugkeer op Schiphol werd hij opgepakt omdat de VS een uitleveringsverzoek had ingediend. Minister Opstelten gaf het Openbaar Ministerie in december toestemming om tot uitlevering over te gaan. K. vocht dit in april aan bij de Haagse rechtbank.

Maandag dient de zaak opnieuw, dan in hoger beroep. K. 's advocaat André Seebregts zal onder meer betogen dat de Staat heeft beloofd dat K. alleen wordt uitgeleverd als hij in de VS voor zijn stoornis behandeld zal worden. De VS heeft laten weten daar niet voor te voelen, zegt Seebregts.

Als K. het hoger beroep verliest zal Seebregts de zaak aanhangig maken bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. Zo'n procedure kan jaren duren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl