NOS NieuwsAangepast

Bezuiniging op omroepen onzeker

De nieuwe bezuiniging van 100 miljoen euro op de publieke omroep staat op losse schroeven. Regeringspartij PvdA wil in de Eerste Kamer niet aangewezen zijn op de PVV om een meerderheid te krijgen. Alle andere oppositiepartijen willen de bezuiniging direct geschrapt zien.

Onder het eerste kabinet-Rutte werd een bezuiniging van 200 miljoen op de omroepen afgesproken. In het regeerakkoord van VVD en PvdA staat dat de publieke omroep nog eens 100 miljoen moet bezuinigen. PvdA-Kamerlid Van Dam zei vanavond in een omroepdebat dat hij zoekt naar "breed draagvlak" voor die bezuiniging. Daarom staat hij niet toe dat alleen de PVV het kabinetsplan aan een meerderheid helpt.

'Geen goede route'

"Dat lijkt me geen goede route. De PVV houdt er een heel andere agenda op na als het om de publieke omroep gaat. Dat is niet een partij waar wij makkelijk zaken mee kunnen doen. U zult begrijpen dat de blik van mijn fractie veel meer op andere fracties gericht zal zijn", aldus Van Dam.

Staatssecretaris Dekker gelooft in de plannen uit het regeerakkoord. Hij zegt zowel naar links als naar rechts te kijken in zijn zoektocht naar een meerderheid in de Eerste Kamer. Hij wil daarom op zoek naar brede steun voor zijn plannen. Dekker zei niet van de PvdA te begrijpen dat die de PVV in een hoekje zet. "Ik ben het ook wel oneens met de SP, maar dat betekent niet dat je al bij voorbaat partijen kan uitsluiten", aldus Dekker.

Mediaplan

Volgens hem moeten oppositiepartijen niet al te veel eisen stellen: "Als er partijen zijn die alleen willen praten als de bezuiniging geheel van tafel gaat, dan zijn we snel uitgesproken", aldus Dekker.

De VVD benadrukt dat het plan ook zonder gegarandeerde meerderheid aan de Eerste Kamerleden kan worden voorgelegd.

Dekker werkt op dit moment aan de uitwerking van zijn mediaplan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl