De positie van staatssecretaris Teeven van Justitie is in het geding door de zaak-Dolmatov. Diverse bronnen binnen de VVD, de partij van Teeven, laten de NOS weten dat ze er niet van overtuigd zijn dat hij kan aanblijven of zelf zal aanblijven. Hij heeft wel de steun van de VVD-top en de PvdA-top.

VVD-fractievoorzitter Zijlstra zegt: "Ik ga ervan uit dat zijn verdediging dusdanig zal zijn dat hij kan blijven. Maar het debat gaat echt over een zware aangelegenheid en dus wachten we dat ook af." Fractievoorzitter Samsom van de PvdA: "Hij zit er goed in. Het kamerdebat wacht ik met vertrouwen af."

VVD-kamerlid Ard van der Steur vindt dat het debat, donderdag, moet uitwijzen of Teeven nog voldoende vertrouwen van de Kamer heeft. "Er is een reeks fouten gemaakt door verschillende diensten en vervolgens heeft iemand zelfmoord gepleegd. Als iedereen zijn werk goed had gedaan was dit zo niet gebeurd", aldus Van der Steur.

Op scherp

Ook andere partijen praten hardop over de politieke toekomst van de staatssecrataris. Joël Voordewind van de ChristenUnie wil vooral weten of het ministerie van Veiligheid en Justitie signalen heeft genegeerd. "Als dat het geval is komt de positie van Teeven in het geding. Dan staat alles op scherp." Voordewind noemt het onverstandig dat Teeven gisteren zei dat hij niet aan aftreden denkt.

Verantwoordelijkheid

Ondertussen melden andere bronnen dat vooral Teeven zelf twijfelt of hij kan doorgaan als bewindspersoon. Hij neemt de kwestie hoog op. Op zijn persconferentie had Teeven al laten weten dat hij de volledige politieke verantwoordelijkheid op zich neemt.

De Kamer houdt morgen eerst een hoorzitting over de kwestie. De Kamerleden willen meer informatie over de achtergronden. Zo zat Dolmatov ten onrechte in detentie toen hij zelfmoord pleegde. Ook werd hij na een eerste zelfmoordpoging aan zijn lot overgelaten en werd er geen arts geraadpleegd.

STER reclame