Vd Laan wil open maar veilig feest

Aangepast op

Burgemeester Eberhard Van der Laan van Amsterdam hoopt dat de inhuldiging open, feestelijk, ongestoord en veilig verloopt. Dat zei hij op een persconferentie over het programma op 30 april. Vooralsnog neemt de stad geen extra veiligheidsmaatregelen naar aanleiding van de terreuraanslag in Boston.

Volgens Van der Laan houden de gemeente en de politie nauw contact met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Als er aanleiding voor is dan zullen volgens de burgemeester de plannen worden aangepast.

Ajax

Amsterdam houdt ook rekening met een mogelijk kampioenschap van Ajax. De eerste datum waarop de club kampioen kan worden is zaterdag 27 april. Mocht dat gebeuren dan zal er geen huldiging plaatsvinden en wordt het kampioenschap op een later tijdstip gevierd.

Volgens Van der Laan kan de politie een kampioensfeest vlak voor 30 april niet aan. Amsterdam hoopt op 30 april de veiligheidszones zo klein mogelijk te houden zodat iedereen vrij door de stad kan bewegen.

"Daarbij streven we er naar om die veiligheidszones zo kort mogelijk afgesloten te houden", zei Van der Laan.

Bewoners

Bewoners van huizen achter het Koninklijk Paleis op de Dam en de Nieuwe Kerk wordt gevraagd of ze vrijwillig hun woning willen verlaten. Volgens de burgemeester krijgen ze te maken met veel hinder. Als ze ervoor kiezen om tijdens de inhuldiging hun huis uit te gaan kunnen ze een vergoeding krijgen. Dat geldt ook voor winkels en andere bedrijven rond de Dam.

"Bewoners en ondernemers worden nu geïnformeerd over de maatregelen die we nemen. We hopen maatwerk te kunnen leveren bij de afspraken die we maken zoals bijvoorbeeld over het parkeren. Over het algemeen is iedereen de we spreken welwillend."

Rond de Dam moeten bewoners en bedrijven zich aan een aantal regels houden. Zo moeten deuren en ramen gesloten blijven tijdens de inhuldiging en mogen mensen niet op balkons komen.

Vervanging burgemeester

Tijdens de inhuldiging worden zo'n 10.000 agenten ingezet. Ze zullen niet preventief fouilleren maar wel letten op afwijkend gedrag.

Omdat burgemeester Van der Laan op 30 april ook een ceremoniële functie heeft zal burgemeester Jan van Zanen van Amstelveen hem vervangen in het beleidscentrum van de gemeente.