NOS NieuwsAangepast

Buma: Rutte is 'tsjakka-premier'

CDA-leider Buma heeft hard uitgehaald naar premier Rutte. In De Telegraaf noemt hij hem een "tsjakka-premier".

De woorden van Rutte bij de presentatie van het sociaal akkoord zullen het vertrouwen in de economie niet herstellen, zegt Buma. De premier riep Nederlanders op om de komende maanden flink te consumeren.

"Het enige wat nog aan Ruttes oproep ontbrak, was het woord tsjakka." Ga maar geld uitgeven!", zegt de CDA-voorman. "Maar als Nederland Emile Ratelband in het Torentje had willen hebben, dan hadden we hem wel gekozen."

Verwarring

Rutte zei vorige week dat eerder aangekondigde extra bezuinigingen van 4,3 miljard euro mogelijk worden geschrapt als de economie aantrekt. Volgens Buma lijkt het erop dat de premier de blijheid onder Nederlanders zo probeert af te dwingen.

Buma mist een uitleg over wat het akkoord voor de lange termijn betekent, zei hij in het Radio 1 Journaal. "In plaats daarvan worden we opgescheept met de smeekbede 'koop een auto of een huis' en als je dat niet doet gaan we bezuinigen."

Ook stoort Buma zich aan de verwarring die er over de afspraken is ontstaan, zoals de extra bezuinigingen voor volgend jaar. "Zijlstra van de VVD zegt dat we niet boven een begrotingstekort van 3 procent moeten uitkomen, de FNV wil het laten zoals het is en de premier zegt dat we het maar moeten afwachten."

'Arrogant'

Rutte zei vorige week dat eerder aangekondigde extra bezuinigingen van 4,3 miljard euro mogelijk worden geschrapt als de economie aantrekt. Volgens Buma lijkt het erop dat de premier de blijheid onder Nederlanders zo probeert af te dwingen. "Als de burgers de komende maanden niet meer gaan uitgeven, dan volgt de bezuiniging van het kabinet als straf."

Ook aan de woorden van minister Asscher na de presentatie van het sociaal akkoord heeft Buma zich geërgerd. Asschers uitspraak dat het akkoord "in beton is gegoten" is volgens Buma arrogant, gezien het feit dat het plan nog naar het parlement moet. "Asscher heeft in plaats van een uitgestoken hand een uitgestoken vuist."

'Klassieke fout'

Asscher zelf zegt vandaag in de Volkskrant dat hij die uitspraak niet had moeten doen. "Ik heb een klassieke fout gemaakt door de woorden van de vragensteller te herhalen: in beton gegoten", aldus Asscher. "Het zijn afspraken op hoofdlijnen. Ik ben benieuwd welke accenten de andere partijen leggen in het debat."

Buma zei in het Radio 1 Journaal dat hij overigens positief staat tegenover het sociaal akkoord. Hij wil de maatregelen daaruit echter stuk voor stuk kunnen beoordelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl