Aan de Boston Marathon doen 73 Nederlanders mee. Dat blijkt uit de deelnemerslijst op de site van de organisatie van de Marathon.

Het is nog niet duidelijk of er Nederlanders onder de gewonden zijn. Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag weet nog niet of er Nederlanders zijn onder de slachtoffers van de explosies. Volgens een woordvoerder is de honorair consul ter plaatse. Daarnaast houdt de Nederlandse ambassade in Washington contact met de autoriteiten en de organisatie van het evenement.

Een van de deelnemers, Karin Groenhuijsen, rende net op de finish af toen de explosies plaatsvonden: "Ik zag veel rook en vuur, volgens mij zaten er maar een paar seconden tussen de twee ontploffingen". Groenhuijsen werd vlak voor de finish tegengehouden door een politieagent die over de hekwerken sprong: "Het was een complete chaos, ik ben niet gefinisht".

Metro

Stefan Jorritsma, een andere deelnemer, was al gefinisht toen de explosies vier uur na het begin van de marathon plaatsvonden. Hij was inmiddels terug op zijn hotelkamer.

"Het klonk als onweer. Dat vond ik raar, want het was een heldere dag, dus ik keek naar buiten." Pas later kreeg hij door dat het explosies waren. "De hele omgeving is afgezet en er klinken veel sirenes", zegt Jorritsma.

De loper zegt dat het wel hard aankomt wanneer je realiseert dat het is gebeurd op een plek waar je net zelf hebt gelopen.

Ook de Nederlandse Heleen Plaatzer was al gefinisht toen de explosies plaatsvonden. "Wij zaten al met onze groep vrienden in de metro, dus hebben er niets van meegekregen".

STER reclame