NOS NieuwsAangepast

Doden bij aanslag marathon Boston

Bij de finish van de marathon van Boston zijn twee bommen ontploft. De politie zegt dat er twee doden zijn. Over het aantal gewonden lopen de berichten uiteen. Ziekenhuisbronnen zeggen tegen het Amerikaanse persbureau AP dat er zeker 105 gewonden zijn, van wie er 15 zwaargewond zijn.

Lokale media melden op basis van politiebronnen dat een van de twee doden een jongen van 8 is. Officieel is er niets gemeld over de identiteit van de slachtoffers.

De eerste explosie was vlak voor de finish, rond 15.00 uur lokale tijd. De tweede explosie, zo'n tien seconden later, was verder terug in dezelfde straat. Later was er nog een derde explosie in het gebouw van de John F. Kennedy-bibliotheek, op een andere plek in de stad. Die explosie lijkt volgens de politie geen verband te houden met de eerste twee explosies en werd waarschijnlijk veroorzaakt door een brand.

Na de explosies werden nog twee bommen gevonden, zei een veiligheidsfunctionaris. Die zijn onschadelijk gemaakt.

Slachtoffers

De eerste explosie was achter een rij dranghekken. Op beelden is te zien hoe een van de deelnemers neervalt, vlak na de explosie. Sommige lopers rennen in paniek weg. Mensen in gele hesjes trekken de hekken weg om slachtoffers te bereiken.

Achter de hekken zijn gewonden te zien aan wie hulp wordt verleend. Toeschouwers op een tribune tegenover de plaats van de explosie proberen snel weg te komen. Op foto's van een verlaten straat is veel bloed te zien. Ambulances en brandweerwagens rijden af en aan.

De koplopers waren al twee uur binnen toen de explosies zich voordeden. Volgens de politie waren er nog veel deelnemers op weg naar de finish op Boylston Street. Aan de marathon deden zo'n 27.000 mensen mee, onder wie 73 Nederlanders.

Bent u in Boston? Mail: oproep@nos.nl.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl