NOS NieuwsAangepast

Kabinet: groei moet 1% hoger zijn

De economie moet dit jaar en volgend jaar in totaal met 1 procent meer groeien om te voorkomen dat het pakket van 4 miljard euro aan bezuinigingen alsnog nodig is. Dat schrijft het kabinet in antwoord op vragen van de oppositie naar aanleiding van het sociaal akkoord dat vorige week werd bereikt.

Volgens de raming eind februari van het Centraal Plan Bureau is er dit jaar een krimp van 0,5 procent en trekt de economie volgend jaar voorzichtig aan met een groei van 1 procent. Het kabinet zegt nu dat de economie over beide jaren samen, met 1 procent meer moet groeien om te voldoen aan de Europese begrotingsnorm van 3 procent.

Het kabinet wil de afspraken uit het sociaal akkoord alsnog laten doorrekenen door het Centraal Plan Bureau (CPB). Dat zou in juni moeten gebeuren, als alle plannen zijn uitgewerkt. Aanvankelijk wees het kabinet een doorrekening door het CPB nog af.

Extra bezuinigingen niet van tafel

Premier Rutte zei bij de presentatie van het sociaal akkoord dat het pakket aanvullende bezuinigingen van ruim 4 miljard euro niet definitief van tafel is. Hij wil de economie de kans geven op te veren.

Woensdag debatteert de Tweede Kamer met het kabinet over het sociaal akkoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl