NOS NieuwsAangepast

Draghi: doorgaan met hervormen

Nederland moet doorgaan met het hervormen van de arbeidsmarkt en de huizenmarkt. Dat heeft ECB-president Draghi gezegd in een toespraak bij de Universiteit van Amsterdam.

Om de eurocrisis te boven te komen moeten landen doorgaan met hervormingen, en sommige landen moeten dat sneller doen. Draghi zegt dat de Europese Centrale Bank met maatregelen het herstel kan helpen, maar de crisis niet kan oplossen.

Volgens de bankpresident moeten landen concurrerender worden door onder meer de arbeidskosten omlaag te brengen. Ook moet de markt voor diensten binnen Europa verder worden geopend en moet het makkelijker worden voor mensen om in een ander land aan het werk te gaan.

Op orde

Overheden moeten hun begrotingen op orde krijgen, zegt Draghi. Ook is volgens hem om de crisis te lijf te gaan een "echte Economische en Monetaire Unie" nodig. Die zou uit vier pijlers moeten bestaan. Een begrotingsunie die onhoudbare begrotingen kan voorkomen en corrigeren, een bankenunie met één toezichthouder, een economische unie die werkloosheid tegengaat en een politieke unie die de burgers voor zich kan winnen.

Draghi had vanochtend een ontmoeting met minister Dijsselbloem van Financiën en met premier Rutte. Op de Universiteit van Amsterdam sprak hij bij een discussiebijeenkomst van de studievereniging van economiestudenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl