NOS NieuwsAangepast

Twee aanhoudingen om pgb-fraude

Bij een actie tegen fraude met het persoonsgebonden budget (pgb) zijn vrijdag in Almere twee mensen aangehouden. Ze worden verdacht van stelselmatige fraude met de aanvraag van pgb's, belastingfraude en witwassen. Daarbij zou het in totaal om ongeveer 800.000 euro gaan.

Het gaat om een 45-jarige vrouw en haar 34-jarige man. De vrouw wordt als hoofdverdachte gezien. De twee zitten sinds vrijdag vast en blijven nog zeker twee weken vastzitten.

De opsporingsdienst van het ministerie van Sociale Zaken, politie en justitie deden afgelopen vrijdag een inval in een bedrijfspand en twee woningen in Almere.

Bureautjes

Met een pgb kan iemand die recht op zorg heeft die zorg zelf inkopen. Er zijn talloze bureautjes actief die mensen daarbij helpen. Daarbij zou vaak gefraudeerd worden.

Het bedrijf zou pgb's hebben aangevraagd voor mensen die daar niets van wisten. Bovendien zouden aanvragen zodanig zijn aangepast dat hogere pgb's werden toegekend dan waar de aanvragers recht op hadden. Het vermoeden id dat zij het geld vervolgens soms met de pgb-houders deelden. Daarom is ook een aantal van hen gehoord als verdachte.

Opsporingsteam

De actie van vrijdag is na een soortgelijke inval twee weken geleden het tweede resultaat van de speciale zorgfraude-opsporingsteams die sinds 1 januari bestaan. Vorig jaar stelde het ministerie van VWS 30 miljoen euro beschikbaar voor de aanpak van fraude in de zorg.

Staatssecretaris van Rijn is blij met de eerste resultaten van de fraudeteams. Hij benadrukt dat pgb-fraude bijna altijd door bedrijfjes georganiseerd is en dat de zorgaanvragers er meestal niets mee te maken hebben.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl