NOS NieuwsAangepast

Actie voor salarisverlaging koning

Het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG) wil dat de Tweede Kamer gaat praten over het salaris van koning Willem-Alexander, dat volgens het genootschap "exorbitant" is. De republikeinen beginnen daartoe een burgerinitiatief.

Vanaf dinsdag staat de petitie van het NRG op internet. Als meer dan 40.000 mensen de petitie ondertekenen, moet de Tweede Kamer het onderwerp op de agenda zetten.

Belastingvrij

Koning Willem-Alexander gaat net als zijn moeder 825.000 euro per jaar verdienen. Over dat bedrag hoeft hij geen belasting te betalen. Volgens het NRG zijn de hoge kosten van het Koningshuis voor veel Nederlanders een grote ergernis.

De republikeinen vinden een salaris van 150.000 euro netto voor de koning voldoende, vergelijkbaar met de balkenendenorm. Dat zou ook meer in lijn zijn met de salarissen van andere staatshoofden, zeggen ze.

Volgens het NRG krijgt de Amerikaanse president 400.000 dollar, de Duitse bondspresident 199.000 euro en de Spaanse koning 150.000 euro. Zij moeten daarover gewoon belasting betalen, zegt het genootschap.

Witte kleding

Eerder deed het NRG al een oproep om op 30 april geen oranje kleding te dragen, maar witte kleding om aan te geven "dat het allemaal wel wat minder mag met de monarchie".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl